Babymoon

22.07.2018

Babymoon on parin viimeinen yhteinen lomamatka ennen lapsen syntymää. Sen suositellaan sijoittuvan keskiraskauden aikaan, mikä on yleensä riskittömin aika raskaana matkustavalle monestakin syystä. Meidän työaikatauluista johtuen ehdimme vain pidennetylle viikonloppumatkalle (to-su), joten kohde oli valittava sen mukaisesti, ei siis liian pitkiä lentoja ja mahdollisimman helppo kohde liikkua jne. kun aikaa on hyvinkin rajallisesti. Valitsimme kaupunkiloman, ajatuksena ripaus rantafiilistelyä myös. Vietimme ihanan ja romanttisen babymoonin Puolan Gdanskissa, jonne minun piti reissata itsekseni jo keväällä (liputkin oli jo ostettu!), mutta raskauden alkuajan pahoinvoinnin takia jäi oma trippi tekemättä. Babymoonin ajatuksena oli, että vietämme sekä Gdanskissa että Sopotin biitsillä aikaa, mutta sääolosuhteet eivät sopineet biitsillä loikoiluun. Sopot tuli kyllä myös nähtyä yhden päivän aikana ja hieno rantakohde, todella!

Babymoon on tärkeä osa parisuhteen hyvinvointia. Kun lapsi syntyy perheeseen, muuttaa se luonnollisesti arkea, rajustikin. Pariskunnalla ei ole enää samalla tavalla yhteistä aikaa. Uusi tulokas tarvitsee jatkuvaa huomiota. Unettomuuden myötä päivittäinen väsymys tulee kuvioon sekä äidillä että isällä ja toisilla myös taloudellinen tilanne saa haasteita. Luonnollisesti tämä kaikki voi kiristää pariskunnan välejä, eikä arjessa ole enää samalla tavalla aikaa eikä voimia paneutua parisuhteen hyvinvointiin. Babymoon luo pariskunnalle tuoreita, ihania muistoja ja kokemuksia juuri ennen lapsen syntymää.

Lähtökohtaisesti babymoon on romanttinen yhteinen lomamatka ennen lapsen syntymää, jossa pariskunta nauttii toisensa seurasta. Babymoon voi olla myös matka, jolloin on yhteistä aikaa pohtia lapsen syntymää ja tulevaa perhe-elämää, avata omia tarpeita ja toiveita kumppanilleen. Babymoon tarjoaa oivan mahdollisuuden keskittyä tähän hetkeen - ja myös tulevaan. Se voi olla myös matka, jolloin henkisesti valmistaudutaan tulevaan muutokseen. Jokainen määrittelee babymoonin omalla tavallaan ja tekee siitä matkasta juurikin sellaisen, millaiset tarpeet itse kullakin pariskunnalla on. Meidän babymoon Gdanskissa oli juurikin täydellinen sateisesta ja tuulisesta säästä huolimatta; vuokrasimme upean asunnon vanhasta kaupungista, nautimme toistemme seurasta, kävimme erilaisissa hieronnoissa ja hoidoissa, söimme hyvin ja kyllä - keskustelimme tulevasta perhe-elämästä ja siitä, millaisia ajatuksia ja tunteita se herättää. Kiireisen arjen keskellä babymoon antaa mahdollisuuden kuulla, nähdä ja ymmärtää toista.

Me olemme olleet aina omatoimimatkailijoita, joten ei tullut mieleenkään tutustua mahdollisiin babymoon-paketteihin matkaa suunniteltaessa. Babymoon on Suomessa kovin tuntematon käsite. Nopealla googlettelulla Babymoon-paketteja myydään eri puolella maailmaa, mutta myös Euroopassa. Alla pari fiilistely-sivustoa, mutta lisää löytyy tosiaan googlettamalla.

https://www.baby-moon.eu/europe/ 

https://www.mybaba.com/20-babymoon-destinations-in-europe/

Koska raskaana ollessa on hyvä ottaa muutama seikka huomioon matkustamisen suhteen, laitan vielä pari luotettavaa linkkiä alle:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=54712

https://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/raskaus_matkustaminen/Sivut/default.aspx

Sopotissa sijaitsee Euroopan pisin laituri, joka oli näkemisen ja kokemisen arvoinen. 

Nautinnollisia hetkiä yhteiselle babymoonille ja tulevalle ihanalle muutokselle!