Helsingin Sanomat 10.2.-18

12.02.2018

Olin asiantuntijana Helsingin Sanomien toimittaja Sami Takalan jutussa "Valitse matkaseura huolella". 

https://www.hs.fi/matka/art-2000005559643.html

Juttu käsitteli sitä, miten matkalla voi välttää riitoja ja millä tavalla matkakumppani on hyvä valita. Toimittaja luki minulle HS-lukijoiden kokemuksia pieleen menneistä matkoista. Kävimme keskustelua pääasiassa lukijoiden lähettämien kokemus-tarinoiden kautta.

Oli mukavaa keskustella toimittajan kanssa 15-20 minuutin ajan aiheesta. Toimittaja oli vastausteni perusteella tiivistänyt juttuun neljä neuvoa, joita tarkennan vielä alla. 

1. Älä matkusta vieraan kanssa. Tämä ei ole ihan pätevä neuvo yleisesti, sillä on tyyppejä, jotka nimenomaan nauttivat reissata vieraan tai uunituoreen tuttavuuden kanssa. Tällaiset tyypit ovat usein rohkeita, ennakkoluulottomia, avarakatseisia ja kiinnostuneita tutustumaan uusiin ihmisiin. Jos olet enemmän turvallisuushakuinen ja haluat varmistua siitä, että vältät ristiriitoja, mahdollisia riitoja tai muita kömmähdyksiä - matkusta tyypin kanssa, jonka tunnet. 

2. Suunnittele matka ja käy odotukset läpi yhdessä. Tämä neuvo on hyvä muistaa, sillä onhan se tärkeää tietää, millaisia odotuksia ja ajatuksia matkakumppanilla on reissusta. Kuten millaisissa ravintoloissa hän haluaa syödä tai millaisessa majoitusvaihtoehdossa hän haluaa yöpyä. Tai että haluaako hän enemmän aktiivilomaa vai jotain ihan muuta. On ihmisiä, jotka ovat enemmän sääntöorientoituneita tai rakennehakuisia, ja haluavat aikatauluttaa joka ikisen päivän aamusta iltaan, kun taas on ihmisiä, jotka haluavat joustavuutta sitoutumatta minkäänlaisiin aikatauluihin nimenomaan lomallaan. Ja on ihmisiä joita ei kiinnosta pätkääkään kohdemaan kuuluisat nähtävyydet, riittää että näkee ne kaukaa taikka ostaa postikortin  nähtävyyksistä kotimatkallaan lentokentältä, ja toisilla taas nähtävyydet ovat se juttu, iso osa matkaa ja kohdemaahan tutustumista. Kuten huomaamme, me ihmiset olemme erilaisia eikä kukaan ole sen parempi tai huonompi. Jokaisella on vaan oma tapansa määritellä lomamatka tarpeidensa pohjalta.

Jutussa viitattiin myös riitoihin, joita voi tulla mielen herkistyessä. Se ei johdu aina matkakumppanista, vaan kun tutut, turvalliset normit puuttuvat, aiheuttaa se joillekin stressitilan. Myös kotona, omassa arjessa koettu stressi voi purkautua vasta reissun päällä. Erityisesti pidemmällä reissulla kulttuurishokki voi herkistää mielentilaa paljonkin ja jos matkakumppani on altis kokemaan ahdistuneisuutta, vieras ympäristö voi aiheuttaa hänelle voimakkaitakin psyykkisiä oireita. Tyypillinen tilanne on se, kun ahdistunut henkilö saa ensimmäisen paniikkikohtauksen täpötäydessä metrossa. Tällaisissa tilanteissa tutulla ja turvallisella matkakumppanilla on tärkeä rooli. Toisaalta vieras ympäristö, jossa ei ole samoja sosiaalisia normeja, ahdistunut voi vapautua ja kokea olonsa paremmaksi - ja yksinkertaisesti vapautuneemmaksi. Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivä voi kokea olevansa vapautuneempi nimenomaan ulkomailla.

3. Jousta ja kunnioita kumppanin toiveita. Tämä on yleispätevä ohje meille jokaiselle, kaikkialla. Meidän tulee kunnioittaa matkakumppania ja kun yhdessä on päätetty lähteä reissuun, on myös toisen tarpeita kuunneltava - siksi neuvo 2. on hyvä muistaa ennen matkan varaamista yhdessä. On tärkeää tiedostaa, omaavatko matkakumppanit esimerkiksi kahden ääripään persoonallisuudet. Jutussa olikin mainittu esimerkkini introvertista ja ekstrovertista. Ektrovertti mahdollisesti haluaa saada kosketusta paikallisiin ihmisiin esimerkiksi vuokraamalla huoneen paikallisen kodista, kun taas introvertti vierastaa ajatustakin ja haluaisi pysytellä tutun ja turvallisen oloisessa hotellissa jossa voi ladata akkujaan kaikessa rauhassa. Vaikka matkakumppanit olisivatkin kovin erilaisia, voi reissusta toki tulla mukava ja antoisa - kaiken A ja O on halu joustaa ja huomioida toista, toisen tarpeita. Yksin olemistakaan reissulla ei tulisi pelätä, vaan sitä kannattaisi opetella ja sen voisi ottaa tutkimusmatkana itseen.

4. Varaa majoituksesta omat huoneet. Jos esim. päivärytmit ovat selkeästi kovin erilaiset, on järkevää ennakoida se ja ratkaista mahdolliset ristiriidat esim. omalla huoneella. Niin simppeli tapa estää ikävät ja turhat kinat matkan aikana.

Matkustelu on vapaaehtoista ja sen tulisi tuottaa hyvinvointia, ei pahoinvointia. Siltä pohjalta sitä olisi hyvä suunnitella ja toteuttaa. Toisaalta, haluaisin kannustaa jokaista astumaan hieman epämukavuusalueelle - siltäkin pohjalta kannattaa matkaa suunnitella ja toteuttaa. Matka ei ole vain tutkimusmatka kohdemaahan, vaan se on myös tutkimusmatka itseen.