Kulttuurishokki tekee sinusta paremman ihmisen

12.10.2017

Lähes jokainen maailmalla enemmän tai vähemmän reissannut voi samaistua tunteeseen: kulttuurishokki. Kulttuurishokki on stressitila, jossa ihminen yrittää sopeutua vieraaseen maahan tai kulttuuriin. Kulttuurishokki on luonteeltaan lyhytaikainen ja normaali tila. 

Kulttuurishokki jaetaan neljään vaiheeseen: kuherruskuukausi, kulttuurishokki, sopeutuminen ja paluushokki. Työssäni tapaan maahanmuuttajia, jotka yrittävät sopeutua suomalaiseen kulttuuriin. Toisilla sopeutuminen sujuu lähes ongelmitta, toisilla taas on hyvinkin vaikeaa ymmärtää maamme kulttuuria. Usein käsittelemme sopeutumista kolmen vaiheen kautta (psykologinen sopeutuminen, sosiokulttuurinen sopeutuminen ja tietoisuus). 

Ehkä yleisin ihmetys maahanmuuttajilla on suomalaisten persoonallisuus; me suomalaiset olemme niin hiljaisia esim. julkisissa kulkuvälineissä tai kaupan kassajonossa. Monella on alkuun vaikeaa tutustua suomalaiseen tai saada häneen sanallista kontaktia.  Mutta kun kontakti syntyy, se myös usein syvenee. Toinen ihmetyksen aihe on varhainen itsenäistyminen; me suomalaiset  (muut pohjoismaat mukaan lukien) muutamme vanhempien luota omilleen täytettyämme 18 vuotta. Kun taas muiden eurooppalaisten keski-ikä omilleen muutossa on 26v. 

Ihmetyksen aiheita meistä suomalaisista on useita, mutta kenelläpä ei olisi vieraan maan ja kulttuurin uutena kansalaisena. 

Omat pisimmät ajat ulkomailla yhtäjaksoisesti ovat varsin lyhyitä. USA:ssa puoli vuotta ja Unkarissa kolme kuukautta - molemmat lukioikäisenä. Tuon ikäisenä sopeutuminen oli varsin helppoa - kaikki kun oli niin siistiä ja uutta (ilman elämänkokemuksesta aiheutuvaa kyynisyyttä ja realismia, heh). Sen sijaan lomareissuja on kertynyt melko paljon. Kamputsea on ehkä ainut maa, jossa olen kokenut todellista kulttuurishokkia: yritykseni ymmärtää ympäröivää maailmaa ei ollut ihan helppo nakki näin aikuisiälläkään. Monestakin syystä.  Selkein syy kulttuurishokkiin oli tietysti länsimaalaisesta kulttuurista siirtyminen täysin erilaiseen ja vieraan maan kulttuuriin. 

No Tuk Tuk Today & Tomorrow
No Tuk Tuk Today & Tomorrow

Lomareissun mittainen aika Kamputseassa, kaikin puolin hyvinkin erilaisessa ja köyhässä maassa opetti minulle paljon. Väitän, että maassa kuin maassa, kulttuurishokki tekee sinulle aina hyvää. Kultuurishokki kasvattaa henkistä pääomaa monellakin tavalla, esimerkiksi:

  • Itseluottamuksesi kasvaa kokemusten myötä. Kun joudut ottamaan asioista selvää ja joudut tutustumaan uusiin asioihin, kuten miten asiat toimivat vieraassa maassa. Kun joudut avaamaan suutasi ja puhumaan kenties vierasta kieltä. Kaikessa näissä - itseluottamuksesi kasvaa. 
  • Ymmärrät, että se tapa, mihin olet koti-Suomessa tottunut, ei ole yksi ainoa tapa toimia. Avarakatseisuutta tarvitaan, jos haluaa ymmärtää ympärillä olevia asioita ja ihmisiä - maailmaa ylipäätään. 
  • Sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Ehkä ymmärrät, että olet etuoikeutettu tai ainakaan asiasi eivät olekaan kovin huonosti, kun puhdas vesi tai lämmin suihku ovat itsestäänselvyyksiä. Sinusta tulee kiitollinen näistä itsestäänselvistä asioista jotka eivät ole välttämättä itsestäänselviä muualla.
  • Toisaalta huomaat, että ihmiset nauravat paljon ja vaikuttavat onnellisilta ilman minkäänlaista materiaalikylläisyyttä ympärillään. Ymmärrät, että raha ei tee ihmistä onnelliseksi.

Vaikka kulttuurishokki tuntuu ikävältä mm. outojen tapojen vuoksi ja voimakkaan koti-ikävän kouristuksissa, tulet myöhemmin huomaamaan, että sinua on kasvatettu ja muovattu henkisesti entistä voimakkaammaksi - se on sama kuin laittaisi rahaa pankkiin. Henkinen pääomasi kasvaa, ja tulet tarvitsemaan sitä myöhemmin elämässäsi.