Ostatko mieluummin kokemusta kuin tavaraa?

08.02.2018

Miksi me matkustamme? Miksi sinä matkustat, miksi minä matkustan? On taas se hetki itselläni, että sieluni janoaa matkaa. Se liittyy puhtaasti hyvinvoinnin ja onnellisuuden kokemiseen. Mieluummin ostan kokemuksia ja elämyksiä, kuin tavaroita. On myös tutkittu, että ihmiset ovat paremmalla tuulella ja voivat paremmin, kun he ostavat mieluummin kokemuksia kuin tavaroita. Erään tutkimuksen mukaan 57% ihmisistä valitsee mieluummin kokemuksen (esimerkkinä matka) ja 34% tavaran (esimerkkinä kullattu tai tavallinen iPhone). Kumman sinä valitsisit?

Meillä jokaisella on omat motiivimme matkustaa. Minä tunnen sieluni ytimissä sen tarpeen, mitä reissaamiseen liittyvää irrallisuuden tunteesta saan.

Sieluni janoaa vierasta ympäristöä, uusia kokemuksia ja elämyksiä, irrallisuutta omasta arjesta, jota voisi myös vapaudeksi kutsua. Ei vain näkemistä vaan kokemista, kaikilla aisteilla. Tämä luo hyvinvointiani.

Sieluni on ravittu, kun palaan kotiin. Eikä vain sielu, vaan jokainen aisti. Olen saanut nähdä, kuulla, haistaa ja maistaa jotain arjestani poikkeavaa. Lähteminen ja matka kohti tuntematonta on lääkettä sielulleni. Toisinaan hieman levottomalle sielulleni, joka kaipaa jotain arjesta poikkeavaa jo tottuessaan  samaan tuttuun ja turvalliseen. Mielestäni toimiva arki on todella tärkeää ja liian vähälle huomiolle jäävä asia hyvinvoinnissa. Toimiva arki on osa hyvinvointia. Jotta arki pysyy toimivana, vaatii se sielun lääkitsemistä sopivin väliajoin. Koen usein, että matkalla uudestisynnyn - matkan aikana asiat alkavat loksahdella paikoilleen ja kun palaan kotiin, sieluni janoaa matkalla syntyneiden ideoiden kylvämistä. Ja niin saavat jälleen uudet asiat alkunsa ja se arki tuntuu taas mahtavalta!

Matkalla erilaisia kokemuksia karttuu mukavasti, sellaisia joita on mukavaa muistella jälkikäteen. Yksi mahtavimmista kokemuksista on uusien ihmisten kohtaaminen. Niitä eivät häiritse minkäänlaiset ennakkokäsitykset ja ne ovat usein lyhyitä, ja sitäkin antoisampia kohtaamisia. Voit olla täysin vapaa uuden kanssamatkailijan tai paikallisen ihmisen seurassa. Vain sinä määrittelet itsesi - ja näinhän se pitäisi olla aina kaikkialla. Jos et itse määrittele itseäsi, sen tekee joku toinen.

Tutuista ja turvallisista ympäristöistä irtautuminen johtaa meidät yhteyteen oman minuutemme kanssa. Erityisesti pidemmällä matkalla tai vieraassa kulttuurissa kyse ei ole vain tutkimusmatkasta kohdemaahan, vaan myös tutkimusmatkasta itseen. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Erityisesti pidemmillä reissuilla viettäessäsi aikaa yksin ja kokeaksesi jopa avuttomuuden tunnetta vieraassa ympäristössä, pääset lähemmäs itseäsi. Joudut kasvotusten itsesi kanssa. Kannat itse itsesi. Kasvat ja uudistut. Saat kosketusta itseesi eri tavalla kuin tutussa arkielämässäsi, siinä tutussa kehyksessäsi.

Matka ei ole vain matka kohdemaahan, vaan myös matka itseen.

Ja minusta on aina vain niin parasta palata kotiin, toimivaan arkeen.

On myös erilaisia syitä sille, miksi ihminen ei matkusta, vaikka haluaisi. Raha ei ole ainut syy. Käsittelen tätä aihetta seuraavassa postauksessa.