Tuhkarokon riski vauvan kanssa reissatessa

20.02.2019

"Tuhkarokko leviää Euroopassa."

"Tuhkarokko voi tappaa."

Tässä esimerkkejä siitä, miten tuhkarokosta uutisoidaan. Moni vanhempi miettii, uskaltaako reissata rokottamattoman vauvansa kanssa. MPR-rokotteen (tuhkarokkoa, sikotautia, vihurirokkoa vastaan) saa aikaisintaan 6 kk iässä. Haastattelin THL:n erityisasiantuntijaa Mia Kontiota tätä juttua varten.

Kysyn Kontiolta, missä Euroopan maissa on eniten tuhkarokkoa? "EU/EEA maista tuhkarokkoa on todettu vielä kymmeniä tapauksia viime kuukausina Ranskassa, Italiassa, Puolassa, Romaniassa ja Slovakiassa. WHO Euroopan alueella lisäksi tapauksia on ollut paljon mm. Ukrainassa, Georgiassa, Israelissa sekä Venäjällä ja Keski-Aasian maissa (mm. Kazakhstan). THL päivittää kuukausittain listaa maista, joissa tuhkarokkoa esiintyy enemmän. Tämä listaus (alla) perustuu kuitenkin pääosin WHO:n ja ECDC:n raportteihin, jotka ovat aina jopa pari kuukautta perässä."

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00048 

Matkustuskohdetta pohtiessa moni miettii, minne ei kannata matkustaa vauvan kanssa, jota ei ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Kontion mukaan THL ei anna varsinaisia matkustussuosituksia. "Kaiken kaikkiaan tilanne varsinkin EU/EEA alueella on parantunut viime kuukausina."

Vaikka kohdemaassa ei olisi pelkoa tuhkarokosta, voi tartunnan saada esim. lentokoneessa tai lentokentällä. Nyt tänäkin vuonna Espoossa tavattu tuhkarokkotapaus Etelä-Euroopan loman tuliaisena. Myös Ruotsin laivalla oli todettu tuhkarokkotapaus muutama viikko sitten. Kysynkin Kontiolta, tulisiko matkustamista kokonaan välttää rokottamattoman vauvan kanssa ja odottaa reissaamista siihen saakka, kun vauva saa rokotteen. Kontion mukaan ei ole mitään varsinaista suositusta ja lisää: "Yleisesti ottaen sylivauva on paremmin suojassa tartunnoilta, kuin lapsi, joka jo itse liikkuu ja on enemmän kosketuksissa ympäristöönsä. Etenkin Pohjoismaissa ja Virossa matkustettaessa riski saada tuhkarokko on erittäin pieni. Vanhempien on kuitenkin itse punnittava mahdolliset riskit ja tarve matkustaa."

Koska mitään virallisia suosituksia ei ole, jokainen vanhempi tekee itse omat päätöksensä matkustamisen suhteen. Tärkeää on, että seuraa rokotusohjelmaa (josta voidaan myös tarvittaessa poiketa aikaistetulla rokotusohjelmalla) ja keskustelee esim. neuvolan kanssa siitä, minne on ajatellut matkustaa ja punnitsee itse vanhempana sitä, uskaltaako ottaa sen mahdollisen pienen riskin. Tuore äiti on usein vielä kovin herkillä ja häntä saattaa vallata kaikenlaiset pelot. Kun iltapäivälehtien lööpit huutavat tuhkarokkoa, saattaa se aiheuttaa tuoreessa äidissä voimakastakin pelkoa ja ahdistusta. "Kyllä tuhkarokkouhkaan tulee suhtautua vakavasti ja kaikkien tulisi olla rokotettuja, jos vain ikänsä ja terveydentilansa puolesta voivat rokotukset ottaa. Totta kai valtaosalle tuhkarokko on ikävä mutta täysin parantuva tauti. Emme kuitenkaan pysty sanomaan, kenelle vakava tauti tulee tai kuka saa vakavia jälkitauteja eli sen takia on syytä pyrkiä välttämään kaikki tapaukset."

On vanhempia, jotka reissaavat pienen, rokottamattoman vauvansa kanssa. Mietin, voisiko vauvaa hyvin peitettynä suojata mahdolliselta tuhkarokkotartunnalta ja mitä perheen tulee ottaa huomioon vauvan kanssa matkustellessa. Kontion mukaan on vaikeaa sanoa, suojaako hyvä peittäminen vauvaa. "Tuhkarokko on erittäin tarttuva ja säilyy hengitysilmassa jopa pari tuntia. Riskin suuruudesta on myös vaikea sanoa. Tautitilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti. Yleisesti ottaen voisi kuitenkin sanoa, että riski on pieni varsinkin Euroopassa matkustettaessa mutta olemassa. Sen sijaan esimerkiksi Kaukoitään matkustettaessa on riski jo suurempi."

Riskejä on joka puolella. Se, että joutuu auto-onnettomuuteen liikenteessä, on varmasti suurempi riski, kuin saada tuhkarokko. Toisaalta riskejä pyritään minimoimaan esim. laittamalla turvavyön kiinni, ja tautien osalta ottaa rokote. Moni kuitenkin uskoo, että alle puolivuotiaalla on äidiltä saadut vasta-aineet niin että vauva on suojassa taudilta. 
Tästä näyttää olevan kuitenkin ristiriitaista näkemystä ja nykytutkimukset kertovat toista. Kontion mukaan ei ole pitävää tutkimustietoa siitä, että imetys suojaisi lasta tuhkarokkotartunnalta. "Maidon välityksellä ei näyttäisi siirtyvän suojaavia vasta-aineita. Istukan kautta siirtyvät vasta-aineet säilyvät vauvalla yksilöllisesti. Vasta-aineet antavat suojaa muutamia kuukausia mutta tarkkaa aikaa ei voida sanoa."

Moni vanhempi ei uskalla lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle rokottamattoman vauvan kanssa mahdollisen tuhkarokkotartunnan takia. Kontio toteaakin, ettei tuhkarokko ole nyt näin talvikaudella se vaarallisin, pelättävin tauti: "Influenssa on tietysti näin talvikaudella se kaikista vaarallisin. Eli kyllä influenssarokotuskin on tärkeä muistaa lapsille ulkomaille matkustettaessa mutta myös kotimaassa." Vauvalla on riski sairastua ei vain tuhkarokkoon vaan myös influenssaan, ja sen välttämiseksi lähipiirin suositellaan ottavan influenssarokotteen. Vauva saa influenssarokotteen yleisen rokotusohjelman mukaisesti 6 kk iässä.

Tuhkarokkoa tavataan erityisesti maissa, missä on rokotusvastaisuutta, kuten Italiassa. Suomessakin on perheitä, jotka kieltäytyvät rokotuksista ja täten ovat vaaraksi muille lapsille. Mitä enemmän tuhkarokosta uutisoidaan, sitä enemmän toivottavasti nämä perheet ymmärtävät myös vaarantavan muita. "Viime aikaisen aktiivisen uutisoinnin myötä uskoisin, ettei kukaan suomalainen voi sanoa olevansa tietämätön tuhkarokon riskeistä. Toivottavasti uutisointi on myös saanut aikaan myönteisiä rokotuspäätöksiä."

Toivottavasti herkässä mielentilassa olevalla tuoreella äidillä on läheisiä, joiden kanssa keskustella peloistaan ja ahdistuksestaan. Ehkä hän myös pohtii, uskaltaako vauvan kanssa sitten matkustaa enää minnekään. "Mielestäni vauvan kanssa voi nyt ihan hyvin matkustaa varsinkin Euroopassa, jos on pienen riskin valmis ottamaan. Pitäisin huolen, että kaikkien vauvan lähipiiriin kuuluvien suoja on kunnossa eli, että he ovat saaneet kaksi MPR-rokotusta tai ovat sairastaneet tuhkarokon." Kontio sanoo.