Voiko matkustelusta tulla addiktio? 

31.10.2017

Tiedätkö sen tyypin, joka reissaa jatkuvasti? Kun hän palaa kotiin, hän varaa jo uuden matkan. Matkustelu on nykypäivänä helppoa ja halpaakin. "Pakko päästä jonnekin" -hokemaa kuulee nykyään paljon. Matkoja on helppo varailla netistä ja maksaa voi helposti myöhemminkin.

Meillä ihmisillä on erilaisia tarpeita matkustelulle. Siinä missä toinen haluaa rentoutua ja ottaa irtiottoa arjestaan matkustamalla sykkivään Berliiniin, toinen haluaa rauhalliselle joogamatkalle Intiaan. Entä onko niitä, jotka kokevat riippuvuutta ja siihen liittyvää syyllisyyttä jatkuvasta reissun päällä olemisesta - mutta silti hän lähtee omasta tahdostaan uudelle reissulleen kerta toisensa jälkeen?

Mikä saa meidät matkustamaan? Mikä on motivaatiomme? Motiivit, eli tarpeet ja halut ovat osa motivaatiota ja ne ohjaavat meidän käyttäytymistä jokapäiväisessä elämässämme. Motivaatio voi olla sisäinen tai ulkoinen. Ulkoisen motivaation lähteenä on ympäristö, kun taas sisäisen motivaation lähteenä on ihminen itse, oma sisin. Ehkä yleisin tarve matkustelulle on irtiotto omasta arjestaan.

Mitä tarpeita matkustaminen sinulla tyydyttää? Miksi sinä matkustat? Onko matkustelu aina vaan niin ihanan voimaannuttavaa ja kivoja kokemuksia kartuttavaa? Näin usein ajatellaan ja onhan se! Reissaaminen on mahtavaa! Matkustamisen voisi ajatella olevan maailman terveellisin addiktio! Mutta, voiko matkustelusta tosiaan tulla psyykkinen riippuvuus - jolloin kyseessä on opittua käyttäytymistä ja tapaa hakea pikatyydytystä?

Pohditaan hieman, voiko matkustelusta tulla riippuvaiseksi? Tässä on seitsemän merkkiä matkailun addiktiosta, tunnistatko itsesi? (ethän!)

  • Onko sinulla pakonomainen tarve varata matkoja kokeaksesi tietynlaista tunnetta? Synnyttääkö matkan varaaminen sinulle voimakasta hetkellistä mielihyvää?
  • Onko matkustelusta tullut vähän kuin huume, joka on alkanut hallita omaa elämääsi ja syrjäyttänyt muut tarpeet tai tärkeät elämänalueesi? Esim. onko parisuhteesi/ystävyyssuhteesi kärsineet? Entä työ/opiskelu?
  • Mitä mietit eniten arjessasi - uutta reissua? Onko matkustelusta tullut sinulle elämäsi tärkein asia?
  • Oletko alkanut piilottelemaan reissujasi, koska koet häpeää tai syyllisyyttä siitä, kun TAAS olet menossa reissuun?
  • Aiheuttaako matkustelu sinulle jatkuvia taloudellisia ongelmia?
  • Vaikuttaako jatkuva matkustelu lähipiiriisi negatiivisesti?
  • Onko sinulla paha olla reissun päällä TAI reissun jälkeen?

Jos vastasit EI jokaiseen kohtaan, onnittelut, olet reissusi ansainnut ja nauti niistä täysin siemauksin! Sen sijaan jos vastasit KYLLÄ, kehottaisin sinua pysähtymään tähän hetkeen, nykytilaan. Pohdi rehellisesti tarpeitasi ja motiivejasi omalle reissaamiselle, erottele ulkoiset ja sisäiset motiivit. Matkan varaaminen ja matkalle lähteminen pitäisi olla vapauttavaa ja hyvinvointiasi edistävää, eikä mitään negatiivista. 

Ja mitä jos malttaisit odottaa uudelle reissulle lähtemistä hieman kauemmin kuin tavallisesti - ehkä myös nauttisit reissustasi vielä enemmän?